"American hustle" en "Gravity" grote favorieten bij Oscars

Het ziet er naar uit dat "American hustle" en "Gravity" de grote favorieten zijn bij de komende Oscaruitreiking. Beide films kregen tien nominaties achter hun naam. Ook "12 years a slave" maakt met negen nominaties een grote kans.

In Los Angeles heeft de Academy of Motion Picture Arts and Sciences alle genomineerden voor de komende Oscaruitreiking bekendgemaakt. "American hustle", die eerder al de Golden Globe voor beste komedie won, en "Gravity", de 3D-sciencefictionfilm met Sandra Bullock in de hoofdrol, maken een grote kans. Beide films hebben tien nominaties te pakken. "12 years a slave" heeft negen nominaties achter zijn naam.

Andere films met verschillende nominaties zijn "Captain Phillips", "Dallas buyers club" en "Nebraska", die elk zes keer genomineerd zijn, en "Her" en "The wolf of Wall Street", met elk vijf nominaties.

Voor beste regisseur zijn David O. Russel ("American hustle"), Alfonso Cuarón ("Gravity"), Alexander Payne ("Nebraska"), Steve McQueen ("12 years a slave") en Martin Scorsese ("The wolf of Wall Street") genomineerd.

Eerste Oscar voor Leonardo DiCaprio?

Leonardo DiCaprio wint begin maart misschien zijn eerste Oscar voor beste acteur. De 39-jarige is voor zijn rol in "The wolf of Wall Street" genomineerd. Behalve DiCaprio zijn ook Christian Bale ("American hustle"), Bruce Dern ("Nebraska"), Chiwetel Ejiofor ("12 years a slave") en Matthew McConaughey ("Dallas buyers club") genomineerd.

Sandra Bullock maakt voor haar rol in "Gravity" kans op een Oscar voor beste actrice. Daarnaast zijn ook Amy Adams ("American hustle"), Cate Blanchett ("Blue Jasmine"), Judi Dench ("Philomena") en Meryl Streep ("August: Osage County") genomineerd. Voor Streep is het al de 18e Oscarnominatie in haar carrière. Eerder won ze de Oscar voor beste actrice voor haar optredens in de films "Kramer vs. Kramer" (1980), "Sophie's choice" (1983) en "The Iron Lady" (2012).

Voor de meest begeerde Oscar, die van beste film, zijn "American hustle", "Captain Phillips", "Dallas buyers club", "Gravity", "Her", "Nebraska", "Philomena", "12 years a slave" en "The wolf of Wall Street" genomineerd.

De Oscars worden uitgereikt op 2 maart.