"Droom is niet in Hollywood te werken, wel goede films te maken"

Regisseur van "The broken circle breakdown" Felix van Groeningen noch hoofdrolspeelster Veerle Baetens hebben hun zinnen gezet op een roemrijke carrière in Hollywood nu de film een Oscarnominatie in de wacht heeft gesleept. Dat hebben ze laten verstaan in "Reyers laat". "Het is realistischer geworden, maar het is geen droom", zei van Groeningen.

Vandaag haalde de Belgische film "The broken circle breakdown" een Oscarnominatie voor beste niet-Engelstalige film binnen. Toch gaan regisseur van Groeningen noch hoofdrolspeelster Baetens nu dromen van een carrière in Hollywood.

"Ik hoop vooral dat deze nominatie veel voor de carrière van Johan (Heldenbergh, de andere hoofdrolspeler, red.) en Veerle zal betekenen", zei van Groeningen vanavond in "Reyers laat". "Zelf focus ik liever op mijn volgende Belgische film die ik in november begin te draaien."

"Ik heb een film in het Engels al overwogen, maar dat wil ik op mijn gemak doen. Ik wil niet de fout maken die zovele andere Europese regisseurs hebben gemaakt van naar de VS te trekken en er een flop te regisseren. Met deze Oscarnominatie is Hollywood realistischer geworden, maar het is geen droom."

Een zelfde geluid was te horen bij Baetens. "Ook voor mij is het geen droom om in Hollywood te gaan werken, maar wel om goede films te maken en mooie personages neer te zetten. Dit in om het even welk land en in om het even welke taal, binnen mijn mogelijkheden."

Op de eigenlijke Oscaruitreiking mag het team achter "The broken circle breakdown" 4 afgevaardigden naar de ceremonie in Los Angeles sturen. Volgens van Groeningen worden dat de producent, Heldenbergh, Baetens en hijzelf. Baetens voegde eraan toe dat ze die avond een jurk van een Belgische ontwerper zal dragen.