"Er is een visuele geletterdheid gegroeid in Vlaanderen"

Een goede structurele omkadering door onder meer het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), een toenemende goodwill en een bijzonder talentrijke generatie filmmakers. Dat zijn volgens artistiek directeur bij Film Fest Gent Patrick Duynslaegher de sleutels van het succes dat de Vlaamse film de jongste jaren kent, zo vertelde hij in "Terzake".

In "Terzake" reageerde Duynslaegher vanavond op de Oscarnominatie die de Vlaamse film "The broken circle breakdown" vandaag in de wacht wist te slepen. Nauwelijks 2 jaar geleden haalde ook die andere gelauwerde Vlaamse film "Rundskop" een nominatie in de categorie beste niet-Engelstalige film binnen.

Volgens Duynslaegher is de oprichting van het VAF zo'n 12 jaar geleden niet vreemd aan dit succes. "Voorheen maakten regisseurs meer ruzie met elkaar dan dat ze promotie voor hun films voerden. Het VAF is erin geslaagd een solidariteit te creëren tussen rivalen en concurrenten."

Daarnaast wees Duynslaegher op een grotere goodwill voor de Vlaams film die de voorbije jaren is gegroeid. Het belangrijkste ingrediënt van het succes blijft volgens hem echter het filmtalent dat in Vlaanderen aanwezig is, onder meer dankzij de verschillende filmscholen. "Vroeger was de Vlaamse film literair geïnspireerd en vrij clichématig. Nu is er een soort visuele geletterdheid gegroeid. Die wordt in de hand gewerkt door nieuwe technologieën. Vandaag kan iedereen met vrij beperkte middelen een film maken. De verscheidenheid in soorten cinema is groter dan ooit."

Duynslaegher toonde zich tot slot overtuigd van de winstkansen van "The broken circle breakdown" bij de eigenlijke Oscaruitreiking begin maart. "Van alle keren dat een Vlaamse of Belgische film genomineerd is geweest, hebben we nu de grootste kans om te winnen. "The broken circle breakdown" bereikt een groot publiek en is tegelijk kunstzinnig en emotioneel. Ik geloof erin. We verdienen het."