"Goed evenwicht tussen bevoegdheden en geld"

"Dat de overheveling van bevoegdheden bij de laatste staatshervorming niet gepaard gaat met een overheveling van al het geld dat daar bij hoort, lijkt mij in de huidige context perfect verantwoord". Dat zegt oud-premier Jean-Luc Dehaene in "Terzake".

"Als bijvoorbeeld Europa de financiële situatie van België bekijkt, dan kijk men naar het geheel. Niet alleen federaal, maar ook naar de gewesten en de gemeenschappen", zegt Dehaene. "Bij zo een belangrijk overdracht alle inspanningen op het federaal niveau houden, zou onverantwoord zijn."

"Hier heeft men een goed evenwicht gevonden waarbij de gewesten en de gemeenschappen ook een stuk van die inspanning zullen doen", stelt Dehaene. "Vlaanderen zal misschien een aantal miljarden moeten besparen, maar dat geld had je anders federaal moeten vinden."

Bij de splitsing van het kindergeld zit er wel een addertje onder het gras. "Daar is iets gebeurd wat ik altijd voorspeld heb", zegt Dehaene. "Eens dat je in de sociale zekerheid begint, waar je met persoonsgebonden materies zit, dan heb je bijna geen andere keuze dan met drie werken. Men heeft nu een oplossing gevonden waarbij men binnen Brussel de twee Gemeenschapscommissies gaat laten werken. Men zal nu in de praktijk moeten zien of dit effectief werkt".

Dehaene waarschuwt ook dat met de goedkeuring van de staatshervorming in het parlement, het werk nog niet gedaan is. "Er is een formidabel werk te doen in het overdragen van die bevoegdheden en in de Vlaamse regering het organiseren van de bevoegdheden", besluit Dehaene. Daarom vindt hij de keuze van CD&V om niet aan een nieuwe staatshervorming te beginnen na de verkiezingen meer dan verantwoord.