"Honderden illegalen in sloppenwijken Franse grens"

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé maakt zich zorgen over een zestal vluchtelingenkampen langs de Belgisch-Franse grens. Ze leiden er mee toe dat het aantal mensensmokkelaars in ons land is verdubbeld. De pogingen van de Franse illegalen om naar Engeland te ontsnappen, veroorzaken ook in ons land overlast. De 800 vluchtelingen leven bovendien in mensonterende omstandigheden die doen denken aan sloppenwijken, schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.
Vluchtelingen in Calais

De politie trof maandagnacht bij een controleactie in Jabbeke 22 illegalen aan in een wagen. Vijf mensensmokkelaars werden opgepakt en zijn inmiddels aangehouden. De illegalen waren wellicht onderweg naar een van de vluchtelingenkampen langs de snelweg van Parijs naar Calais. Op enkele kilometers van Veurne en De Panne verblijven zo'n 800 vluchtelingen in erbarmelijke omstandigheden - hopend op een ontsnapping richting Engeland, het beloofde land waar een identiteitskaart geen vereiste is.

De pogingen van de vluchtelingen om naar Engeland te geraken, leiden ook vaak naar ons land, wat overlast veroorzaakt in West-Vlaanderen. "Bovendien is het aantal gepakte runners - mensensmokkelaars - sinds de sluiting van de snelwegparkings in Frankrijk in 2009 in ons land verdubbeld", zegt Carl Decaluwé, die blijft aandringen op maatregelen van de Britse en Franse regering.