"Klopt niet dat N-VA klimaatplan blokkeert"

N-VA-kopstuk Liesbeth Homans is boos op de Brusselse minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo). Zij stelt dat de N-VA de onderhandelingen tussen de verschillende regeringen over het klimaatplan blokkeert. Volgens Homans klopt dat niet: "Wij willen een fair akkoord".

Keer op keer stokt het overleg tussen de federale regering en de drie deelstaatregeringen. Daardoor is er nog steeds geen akkoord over een nationaal klimaatplan. Volgens Evelyne Huytebroeck is dat de schuld van de N-VA, die zich in de Vlaamse regering koppig opstelt. Ze zegt dat in De Standaard.

"Dit heeft niets met koppigheid te maken", reageert Homans in een persbericht. "Wel met de wil om tot een eerlijk akkoord te komen. Wij verdedigen waar Vlaanderen recht op heeft, samen met de Vlaamse regering."

Volgens Homans levert Vlaanderen de grootste inspanning, tot twee derde van de inspanningen om de uitstoot van CO2 in te perken en inzake hernieuwbare energie. "Als mevrouw Huytebroeck dan in naam van het Brusselse gewest voorstelt om Vlaanderen 38 procent van de inkomsten te gunnen, dan is dat niet ernstig. Dat de gesprekken dan blokkeren, hoeft niet te verwonderen."