"NSA onderschepte bijna 200 miljoen sms'jes per dag"

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft in april 2011 bijna 200 miljoen sms'jes per dag onderschept, en dat van willekeurige burgers over de hele wereld. Dat melden de Britse krant The Guardian en de Britse zender Channel 4 News.
© Newsteam / SWNS Group

The Guardian en Channel 4 News baseren zich op documenten van klokkenluider Edward Snowden. De NSA kon via de sms'jes informatie bekomen over locaties, netwerken en kredietkaarten. 

In een reactie stelt de inlichtingendienst dat de informatie "wettelijk bekomen" is en dat de spionage enkel gericht was tegen "gerechtvaardigde buitenlandse doelwitten". De privacy van de burgers zou gewaarborgd zijn.

De NSA verzamelde de informatie met het sms-programma genaamd "Dishfire". Volgens de Britse veiligheidsdienst GCHQ onderschepte de NSA  "alles wat het te pakken kon krijgen". Uit de gelekte informatie valt niet op te maken hoeveel dagen de NSA het sms-verkeer registreerde.

De onthullingen gebeuren één dag voor de Amerikaanse president Obama maatregelen zal bekendmaken die ervoor moeten zorgen dat de Amerikaanse inlichtingendiensten zich aan bepaalde regels houden. Vraag is of het om grote veranderingen zal gaan. Obama heeft eerder al laten uitschijnen dat de informatie verzameld door de NSA van grote waarde is voor de nationale veiligheid.