"Peeters voert oppositie tegen klimaat"

De impasse rond het klimaatplan dat de federale regering en de drie regio's moeten zien te bereiken, is volgens oppositiepartij Groen de schuld van de Vlaamse regering "onder leiding van minister-president Peeters" (CD&V). Ecolo wijst specifiek de N-VA met de vinger.

Vier jaar geleden sprak België met Europa af om de uitstoot van CO2 tegen 2020 met 15 procent te verminderen en het aandeel hernieuwbare energie te laten stijgen tot 13 procent. De federale regering en de regio's zouden onderling tot een interne verdeling van de lasten en de baten moeten komen. In december leverde overleg alweer niets op, sindsdien is de impasse compleet.

In De Standaard wijst de Brusselse politica Evelyne Huytebroeck (Ecolo, foto) met een beschuldigende vinger naar de N-VA, die deel uitmaakt van de Vlaamse regering. "De N-VA, die niets moet weten van België, wil gewoon geen akkoord en dat is bijzonder triestig", klinkt het. "De partij wil ook het leeuwendeel van het bedrag dat de verkoop van emissierechten oplevert en gunt de federale regering amper een cent."

Maar ook Vlaams minister-president Peeters en Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (beiden CD&V) krijgen een veeg uit de pan. "De twee moeten dringend een vuist maken tegen de N-VA", vindt ze. "Anders dreigt iedereen het slachtoffer te worden van de Vlaams-nationalistische koppigheid."

"Peeters gedraagt zich als oppositieleider tegen federale regering"

Groen sluit zich nu bij de kritiek van haar zusterpartij aan. "Het is met ongeloof dat Groen vaststelt dat de Vlaamse regering onder leiding van minister-president Kris Peeters een nationaal klimaatplan voor België blokkeert", reageert de partij in een persbericht. "Door het oppositiebeleid van de Vlaamse regering staat op dit moment 400 miljoen euro geblokkeerd dat best snel wordt ingezet voor milieuvriendelijke en toekomstgerichte investeringen in bedrijven en in openbaar vervoer", klinkt het.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) moet dan ook uit zijn schelp komen, vindt Groen. "Van een regeringsleider mogen daadkracht en oplossingen verwacht worden. Nu voert Peeters oppositie tegen het klimaat en gedraagt hij zich als een oppositieleider tegen de federale regering op kap van de gezondheid en de welvaart van de Vlaming. Dat is onaanvaardbaar," aldus Van Besien.

De Vlaamse regering moet deze week nog laten weten of ze bereid is op een constructieve manier verder te onderhandelen zodat een akkoord eindelijk bereikt kan worden, eist Van Besien. "Vlaanderen kan zich geen verdere vertragingsmanoeuvers veroorloven. Het lijkt wel of de Vlaamse regering nog altijd niet begrepen heeft dat de klimaatvervuiling een belangrijk en dringend probleem is. Dit is immers maar één dossier in een lange rij. Na de verzonnen bossen, de papieren fietspaden en de aangekochte schone lucht, bewijst dit weer eens dat de kwaliteit van milieu en lucht en de gezondheid van de Vlamingen voor de Vlaamse regering blijkbaar geen enkel belang hebben."