"Soms duizelingwekkende bedragen van KBC in paradijzen"

De Bijzondere Belastinginspectie onderzoekt een belangrijke geldstroom van de groep KBC naar verschillende belastingparadijzen. Er is sprake van een "bedrag van 12 nullen" aan transacties die KBC via belastingparadijzen gedaan zou hebben. Dat schrijft De Tijd en is bevestigd door staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A).
BELGA/WARNAND

Een tiental maanden geleden raakte bekend dat er wereldwijd enorme bedragen circuleren. Ook in België zijn toen al onderzoeken gestart. De cel Belastingparadijzen van de BBI neemt nu KBC in het vizier omdat er sprake is van meer dan 1.000 miljard euro dat via belastingparadijzen is gepasseerd, veruit het hoogste bedrag van alle Belgische bedrijven die werken met fiscale paradijzen.

Staatssecretaris Crombez bevestigt dat de zaak prioriteit krijgt. "De voorbije maanden zijn die onderzoeken gebeurd", zegt Crombez in een gesprek met VRT Nieuws. "We hebben een analyse gekregen van die resultaten. Ik heb daar gevraagd aan de verschillende diensten om hier prioriteit aan te geven. Het zijn soms duizelingwekkende bedragen."

KBC: "We hebben niets te verbergen"

KBC zegt via woordvoerder Viviane Huybrecht in De Tijd dat de bank "niets te verbergen" heeft. "Enkele jaren geleden is in ons land een wet ingevoerd die alle Belgische bedrijven verplicht betalingsstromen met firma’s in belastingparadijzen aan te geven. KBC Bank heeft dat volledig en correct gedaan. En wij hebben aan de belastinginspecteur naar aanleiding van de gewone controles uitvoerig en in alle transparantie uitleg gegeven over die transacties. En wie ons daarom vraagt, zullen we graag opnieuw uitleg verschaffen."

Ze bevestigt ook dat er heel wat geld mee gemoeid is. "Het gaat effectief om grote bedragen omdat het gaat om vennootschappen die enkel met professionele, financiële tegenpartijen handelen, bijvoorbeeld Amerikaanse beleggingsfondsen. Het gaat dus niet om bedragen die u en ik op onze spaarrekening hebben staan, want het gaat dus niet om transacties met particulieren."

In april vorig jaar is al bekendgemaakt dat KBC voorkomt op de lijst van Belgische bedrijven die zaken doen op de Kaaimaneilanden en de Britse Maagdeneilanden. Volgens KBC zijn er louter vennootschapsrechtelijke en financieelrechtelijke redenen om dat te doen, geen fiscale redenen.