"Stemmen voor de MR is deels stemmen voor de N-VA"

PS-senator Philippe Moureaux heeft op de RTBF-radio uitgehaald naar de MR, en bij extensie naar de N-VA en Open VLD. Volgens hem wil Reynders "zelfs" met een minderheid aan Franstalige kant een regering vormen met de N-VA om de PS buitenspel te zetten.

"De PS is vijand nummer 1 voor de N-VA en de MR. De PS is de grootste partij die tegen de politiek is om de druk van de crisis te laten dragen door de meest zwakken in onze maatschappij. We zijn ook vijand nummer 1 van de N-VA omdat Elio Di Rupo erin is geslaagd het land te stabiliseren terwijl de N-VA het land wilde opblazen."

"We zien heel goed dat Reynders maar 1 bezorgdheid heeft: "Kan ik regeren met de N-VA?" Hij heeft zelfs het idee gelanceerd dat Franstalige partijen met een minderheid van de stemmen in de deelstaat in een regering kunnen stappen. Dus ziet hij zich best functioneren in een regering gedomineerd door de N-VA, waarbij wel een prestigieuze rol voor zichzelf is weggelegd."

Moureaux maakt nog een klein grapje over Reynders en De Wever. "Voor de grap, we zouden kunnen zeggen dat De Wever en Reynders misschien dezelfde diëtiste hebben als we zien dat ze beiden op hetzelfde tempo gewicht verliezen."

Ook voor Maggie De Block kent hij geen genade

Moureaux heeft ook weinig goeds te vertellen over de ultrapopulaire Open VLD-minister Maggie De Block. Volgens Moureaux "profiteert ze van de economische en sociale situatie" om een streng asielbeleid te voeren. "Er is een algemene malaise, we zitten in een economische crisis. Buitenlanders zijn gevaarlijk, als we ze nu eens het land zouden uitzetten, dat is fantastisch! In Groot-Brittannië geeft men zelfs premies aan ambtenaren die asielzoekers uitwijzen. Hoe meer men eruit zet, hoe hoger de premie", hekelt Moureaux.

"Ik vind het sinister dat men zich verbergt achter de economie, de techniek en de wetten, het humanitaire vergeet en steeds minder verantwoordelijkheden wil opnemen. (...) Wat de economie betreft, willen de rechtse partijen dat enkele experts, gekozen door het patronaat, alles beslissen en dat de politiek niets meer beslist."