Britse krant The Independent staat te koop

De links-liberale Britse krant The Independent staat te koop. Dat meldt de eveneens Britse krant The Guardian. Sinds 2010 is The Independent in handen van de Russische magnaat Alexander Lebedev. De krant kijkt aan tegen een verlies van 19 miljoen euro.
AP2013

The Independent werd in 1986 opgericht door drie voormalige journalisten van de Daily Telegraph onder leiding van Whittam Smith. De eerste jaren ging het de krant voor de wind met oplages van 400.000 exemplaren in 1989.

De jaren nadien ging het echter bergaf met de krant, ondanks verschillende reddingsoperaties. In 2010 werd The Independent verkocht aan de Russische miljardair Alexander Lebedev. Ook onder zijn leiding bleef de krant door een diep dal gaan. De schuldenberg is opgelopen tot 19 miljoen euro terwijl gemiddeld nauwelijks nog 43.500 exemplaren worden verkocht.

De voorbije maanden had Lebedev al meermaals aangegeven dat hij de krant opnieuw van de hand wilde doen. Volgens The Guardian is het nu eindelijk zo ver en staat The Independent te koop. Ook enkele zusterkranten staan naar verluidt in de etalage.

De National Union of Journalists toont zich bezorgd over een mogelijke verkoop. "Potentiële kopers moeten het huidige personeelsbestand garanderen, evenals de onafhankelijkheid van de redactie", klinkt het. "The Independent heeft een belangrijke rol in de pluraliteit van de krantenmarkt van het Verenigd Koninkrijk. Het is essentieel dat de krant die rol verder kan vervullen."