Dassen, tuinkabouters en Turks fruit voor royals

Een tuinkabouter, een foto van de koninklijke familie afgebeeld op een struisvogelei en golfclubs. Slechts een greep uit de lijst van geschenken die de Britse koninklijke familie vorig jaar in ontvangst mocht nemen uit handen van buitenlandse functionarissen, liefdadigheidsinstellingen en privépersonen.

De Britse pers kon gisteren smullen van de lijst van officiële geschenken aan leden van de koninklijke familie in de loop van vorig jaar. "Officiële geschenken" worden gedefinieerd als elk object dat op een officiële koninklijke aangelegenheid overhandigd wordt aan een lid van de koninklijke familie. Ze zijn geen eigendom van wie ze in ontvangst neemt, maar hij of zij mag ze wel gebruik van maken.

De strikte voorschriften bepalen voorts dat "extravagante geschenken ontmoedigd moeten worden" en ook geweigerd als ze ongepast zijn of "als ze een lid van de koninklijke familie tot een verplichting aan de schenker dwingen." Enkel geschenken met een waarde van minder dan 150 pond die gegeven worden door een persoon of organisatie die de royal in kwestie persoonlijk kent, kunnen beschouwd worden als een persoonlijk geschenk.

Tussen de geschenken zitten er wel enkele opvallende. Zo kreeg Queen Elizabeth van een parlementslid uit Sri Lanka bijvoorbeeld een portret van haar dat op boomstam gebrand was. Ook de huls van een kogel afgevuurd door de koninklijke troepen tijdens de feestelijkheden voor het 60e jarig jubileum van koningin Elizabeth in 2012 en een speciaal elektronisch toegangsticket voor het Londense openbaar vervoer prijkt in nu in haar geschenkenkast.

Dassen waren een populair thema voor de mannelijke leden van de koninklijke familie. Prins Philip, prins Andrew en prins Edward konden ettelijke exemplaren aan hun verzameling toevoegen. Kroonprins Charles mocht daarnaast ook ceremoniële halskettingen, theekistjes, beelden van olifanten, Arabische koffieserviezen en parfumflesjes als geschenk noteren.

Prins Andrew kreeg veel geschenken uit de culinaire sfeer, zoals een mandje chocolade, Turks fruit, champagne, thee, een kathedraal uit peperkoek, een doos met mango's, amandelkoekjes en een chocolade beer. Wie overigens bederfelijke geschenken ontvangt die hij of zij niet wil of kan opeten, is overigens verplicht die door te geven aan liefdadigheidsinstellingen.

Prinses Anne tot slot mocht onder meer een tuinkabouter, een rechtstaande engel uit plastic en een boek met de titel "Your Arms Remind Me Of Pork Luncheon Meat" (vrij vertaald: "Je armen doen me denken aan boterhamvlees").