Expo in Rockoxhuis verzamelt bekende voorstellingen van Hiëronymus

In het Antwerpse Museum Rockoxhuis loopt vanaf zaterdag "Van Patinir tot Ribera. De heilige Hiëronymus in woord en beeld", een expo rond een van de populairste heiligen in de 16e en 17e eeuw.

Zolang het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) voor renovatie gesloten is, nog zeker tot 2017, maakt het Rockoxhuis naast de eigen collectie ook plaats voor een aantal topstukken van het KMSKA. Verschillende delen van de patricïerswoning van oud-burgemeester Nicolaas Rockox (1560-1640), een goede vriend van Peter Paul Rubens, worden daarom tijdelijk opnieuw ingekleed als kunstkamers, zoals ze er in de 17de eeuw ook moeten hebben uitgezien.

"De heilige Hiëronymus in woord en beeld" neemt nog tot 13 april de grootste zaal van het Rockoxhuis in. Het schilderij "Heilige Hiëronymus" van Jan Sanders van Hemessen, uit de eigen collectie, wordt er omgeven door tal van andere voorstellingen van de populaire heilige. Hiëronymus, een van de vier kerkvaders en onder meer bekend voor zijn bijbelvertalingen naar het Latijn, was vooral in de 16e eeuw erg populair en was toen het onderwerp van maar liefst 30 procent van alle heiligenvoorstellingen. De nu tentoongestelde werken zijn van de hand van onder meer Patinir, Isenbrandt, Massijs, Carpaccio en Ribera.