Felix van Groeningen: "Ik heb geweend"

Felix van Groeningen, de regisseur van "The broken circle breakdown", is trots op de Oscarnominatie van de film. "We hebben dit allemaal samen gedaan. Dit is voor mij de kers op de taart", zegt hij. Ook de twee hoofdrolspelers Veerle Baetens en Johan Heldenbergh reageren enthousiast.

"De spanning bleef maar stijgen", zegt de regisseur op een persconferentie. "Ik ben ongelooflijk trots op ons werk. We hebben dit allemaal samen gedaan. Ik ben blij dat ik van Johan Heldenbergh de kans heb gekregen om van zijn prachtig theaterstuk een film te maken. Het is ongelooflijk wat Johan en Veerle daarin gedaan hebben."

Van Groeningen had de nominatie niet verwacht. "We hadden er een goed gevoel bij en je merkte dat de film leeft in de Verenigde Staten, maar dat wil niets zeggen", zegt hij. Voor hem is het de kers op de taart. "Ik heb geweend."

"Het is al gewonnen", zegt Van Groeningen. "Het zou uiteraard nog ongelooflijker zijn als we de Oscar ook effectief winnen. Dit is niet normaal."

"Het is alsof een kind van u is afgestudeerd"

Actrice Veerle Baetens sluit zich aan bij Van Groeningen. Ook zij is naar eigen zeggen keiblij met de nominatie. "Hoger dan dit kunnen we niet gaan. Als we hoger gaan dan winnen we het", zegt ze. "Dit is uiteraard een droom van iedere filmmaker."

Johan Heldenbergh, de schrijver van het theaterstuk waar de film op gebaseerd is, kon niet op de persconferentie aanwezig zijn. Hij reageert enthousiast vanuit Frankrijk, waar hij momenteel een nieuwe film aan het draaien is. "Geweldig. Ik ga misschien naar LA. Dat is ongelofelijk", zegt hij. "Het is alsof een kind van u afgestudeerd is aan een zeer grote universiteit. Het is fijn om te weten dat er heel veel mensen die film gaan kunnen zien nu."