Hoogste berg van Nieuw-Zeeland krimpt

Mount Cook, de hoogste berg van Nieuw-Zeeland, is 30 meter gekrompen. Dat blijkt uit nieuwe metingen. Allicht heeft de instorting van 1991 de erosie aan de top veroorzaakt. Toen zijn heel wat rotsen en ijs naar beneden gevallen.
AP2009

Een nieuwe meting van Mount Cook legt de hoogte van de berg op 3.724 meter, daar waar de berg vroeger 3.754 meter hoog was. Mount Cook staat in het zuiden van het eiland en blijft nog wel altijd de hoogste berg. De op een na hoogste berg is Mount Tasman die 3.497 meter hoog is.

Dat de berg "gekrompen" is, heeft allicht alles te maken met de instorting van rotsen en ijs in 1991. "Op foto's van de berg na de instorting blijkt dat er een relatief dikke ijslaag lag op de top, die wellicht niet meer in balans was met de nieuwe vorm van de bergkam", zegt dr Pascal Sirguey die de studie heeft uitgevoerd. "Daardoor is de ijskap geërodeerd de laatste 20 jaar."

"Velen zullen denken aan klimatologische veranderingen maar vermoedelijk gaat het hier om een morfologische verandering van de berg zelf."

Nieuw-Zeeland gaat nu de officiële hoogte van de berg aanpassen.