Internationaal netwerk internetpedofilie opgerold

Britse politiediensten hebben een internationaal netwerk van internetpedofilie opgerold, met vertakkingen naar de Filipijnen. Meer dan 700 verdachten uit 14 landen zijn geïdentificeerd. Ze betaalden om via de webcam te kijken naar kinderen die misbruikt werden. 46 mensen zijn opgepakt.

Het onderzoek, onder de naam Endeavour, ging van start in 2012 en werd geleid door politiediensten vanuit Groot-Brittannië. Ze werkten samen met speurders uit Australië en de Verenigde Staten.

In totaal konden 733 verdachten worden geïdentificeerd die via livestream op hun computers rechtstreekse beelden van kindermisbruik bekeken. Ze komen uit Australië, de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Canada, Hongkong, Nederland, Zweden, Noorwegen, Taiwan, Denemarken en Zwitserland.

Internetpedofilie is een almaar toenemend probleem, waarschuwen de speurders, vooral in ontwikkelingslanden. "Extreme armoede, de groeiende beschikbaarheid van snel internet en het bestaan van een groot, welstellend klantenbestand overzee leidt ertoe dat criminele organisaties kinderen gaan uitbuiten voor financieel gewin", luidt het.