Kerry: "Belangrijk dat er geen spelletjes worden gespeeld"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft een oproep gedaan aan de Syrische oppositie om de vredesconferentie over het land bij te wonen. Die conferentie wordt volgende week woensdag gehouden in de Zwitserse stad Genève. Kerry liet verstaan dat het belangrijk is dat er "geen spelletjes worden gespeeld".

De dringende oproep van Kerry was gericht aan de Syrische Nationale Coalitie (SNC), de beweging die in het Westen wordt aanzien als de spreekbuis van de Syrische oppositie. De SNC stemt morgen over deelname aan de conferentie. Kerry hoopt op een "positief antwoord". De Amerikaanse minister zegt dat de conferentie bedoeld is om een overgangsregering te vormen met wederzijdse goedkeuring van Syrië.

Intussen heeft Ahmet Uzumcu, hoofd van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), in Rome gezegd dat het weghalen en vernietigen van de chemische wapens in Syrië langer duurt door "technische problemen" en door "moeilijkheden te wijten aan het werken in oorlogsgebied".

Maar volgens Uzumcu zijn er maatregelen genomen om alles vlotter te laten verlopen. "We doen ons best om de deadline van eind juni te halen".  In december werd nog overeengekomen dat de operatie tegen dan zou afgerond zijn.