Oeganda raakt betrokken bij conflict Zuid-Soedan

Oegandese soldaten strijden aan de zijde van het Zuid-Soedanese leger tegen de rebellen van Riek Machar in Zuid-Soedan. Dat heeft de Oegandese president Yoweri Museveni toegegeven op een regionale topconferentie in de Angolese hoofdstad Luanda.

Volgens Museveni hebben Zuid-Soedenese en Oegandese troepen een overwinning behaald op de rebellen ten noorden van de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba. Er zijn ook Oegandese soldaten gesneuveld, maar meer details daarover heeft Museveni niet gegeven.

Het is de eerste keer dat Museveni openlijk toegeeft dat er Oegandese soldaten in Zuid-Soedan strijden. Eerdere berichten daarover heeft Kampala altijd ontkend. Het ging toen volgens Kampala over troepen die moesten instaan voor de evacuatie van Oegandese burgers uit Zuid-Soedan.

Volgens een woordvoerder van het Oegandese leger strijden er momenteel twee Oegandese Bataljons in Zuid-Soedan. Dat zijn zo'n 1.600 manschappen.

Zuid-Soedan is pas sinds 2011 onafhankelijk. Een maand geleden kwamen strijders trouw aan de ontslagen vicepresident Riek Machar in opstand tegen het regime van president Salva Kiir. De machtsstrijd tussen beide heren is ontaard in een burgeroorlog die ook langs een etnische scheidingslijn loopt.

Het conflict heeft intussen al minstens 1.000 mensenlevens geëist. zo'n 352.000 burgers zijn op de vlucht. In de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba zijn vredesgesprekken aan de gang, maar tot nu toe hebben die weinig of niets opgeleverd.

Dat er nu ook buitenlandse troepen bij het conflict betrokken raken, kan leiden tot een verdere escalatie van het conflict.