Opnieuw zeven dagen op zeven een nachtbus in Gent

Vanaf deze zomer is het opnieuw mogelijk om zeven dagen op zeven een nachtbus te nemen in Gent. Tot nu reden enkel nachtbussen op vrijdag- en zaterdagavond omdat er geen geld was om de bussen elke dag tot in de late uren te laten rijden. Maar de Vlaamse regering heeft nu 700.000 euro en de stad Gent 200.000 euro veil voor de nachtbussen.

In mei 2012 besliste De Lijn om het nachtnet in Gent af te schaffen om budgettaire redenen. Enkele weken later sloegen brouwerij De Koninck, de stad Gent en De Lijn de handen in elkaar om op vrijdag en zaterdag tot één uur 's nachts zes buslijnen in te leggen, zes combinaties van reiswegen van buslijnen tijdens de dag.

Maar eind vorig jaar haakte sponsor De Koninck af. De nachtbussen rijden nog altijd maar er moest vers geld komen om dat te kunnen blijven financieren. De Vlaamse overheid geeft 700.000 euro, en de stad Gent 200.000 euro. Dankzij het nieuwe budget kunnen de nachtbussen ook op de vijf andere avonden uitrijden.

De bediening zal ook gebeuren op dezelfde lijnen als overdag. Er zullen zeven buslijnen rijden, op de trajecten 1, 4, 21/22 (trams) en de lijnen 3, 5, 18 en 70 (bussen). Vertrekpunt blijft het Zuid, alleen lijn 1 vertrekt op de Korenmarkt. "Voor de reiziger betekent dit nieuwe net vooral een groter gebruiksgemak", aldus Vlaams minister van Openbaar Vervoer Hilde Crevits (CD&V). "Bovendien bestrijkt het een groter gebied waarbij de meest voorkomende verplaatsingen in Gent en omgeving worden gedekt." De frequentie en de vertrekuren (23.30, 0.15 en 1 uur) veranderen niet.

De Gentse schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen), die sinds de afschaffing met zijn Groen-fractie ijverde voor een volwaardig nachtnet, reageert zeer tevreden. "We willen een duurzame mobiliteit in Gent en veel mensen willen daarvoor kiezen, maar dan moeten er voldoende alternatieven aangeboden worden", reageert hij. Dat Gent daarvoor in budgettair krappe tijden 200.000 euro vrijmaakt, is een duidelijke keuze. "Een stad als Gent staat niet stil na 23 uur, als de laatste bus is uitgereden."

Reizigersvereniging TreinTramBus reageert positief. "Ten eerste is het positief dat er een garantie is dat de bussen niet alleen in het weekend, maar ook op weekdagen zullen rijden. Twee, men heeft naar ons geluisterd door zowel overdag als 's nachts langs de bekende trajecten te rijden. Voorheen waren de trajecten en lijnnummers 's nachts anders dan overdag, wat verwarring creëerde", zegt Jan Vanseveren. Hij vindt het wel jammer dat randgemeenten zoals Merelbeke of Evergem wat in de kou blijven staan.