Proces over de moord op Rafik Hariri begonnen

Voor het Bijzonder Tribunaal voor Libanon in Den Haag is het proces begonnen tegen vier vermoedelijke moordenaars van de Libanese oud-premier Rafik Hariri. Die kwam samen met 22 anderen om het leven bij een zware bomaanslag in de Libanese hoofdstad Beiroet, op 14 februari 2005.

De vier verdachten worden ervan beschuldigd dat ze verantwoordelijk zijn voor de aanslag. Ze zijn wel niet aanwezig in De Haag want ze zijn nog niet aangehouden. Tegen een vijfde verdachte wordt nog een proces voorbereid.

De aanslag tegen Hariri heeft geleid tot een nieuwe polarisatie van de Libanese samenleving, waarbij vooral de bij Syrië aanleunende Hezbollah alleen is komen te staan. Een ander gevolg was de terugtrekking van de Syrische troepen uit Libanon. Hezbollah-leider sjeik Hassan Nasrallah ontkent dat zijn sjiitische beweging betrokken is bij de aanslag en doet het proces in Den Haag af als een samenzwering door aartsvijanden Verenigde Staten en Israël.

Wel aanwezig in Den Haag zijn Saad Hariri, zoon van Rafik Hariri en eveneens oud-premier, een familieleden van de andere slachtoffers van de aanslag in 2005.

Terrorisme en moord

De vier verdachten worden beschuldigd van  terrorisme en moord met voorbedachte rade. Volgens de openbare aanklager in Den Haag heeft "het Libanese volk recht op dit proces, op het aanhoren van de bewijzen tegen de verdachten en op de waarheid".

De overweldigende bewijzen zijn volgens procureur Norman Farrell verkregen uit gegevens van gsm-gesprekken tussen opdrachtgevers en uitvoerders van de aan slag in Beiroet. In de rechtbank toonde hij foto's van de aanslag die vooral de enorme ravage tonen en erop wijzen dat er enorme hoeveelheden explosieven zijn gebruikt.

In Libanon zelf wordt gevreesd dat het proces aanleiding zal geven tot nieuw sectair geweld. De Libanese maatschappij kent sowieso al een broos evenwicht, en ook de aanhoudende burgeroorlog in buurland Syrië werkt destabiliserend.

Hoe dan ook nemen de spanningen tussen sjiitische en soennitische moslims in Libanon toe. Vandaag was er een aanslag in het overwegend sjiitische stadje Hermel, in de Bekaa-vallei. Daarbij zijn minstens twee doden en vijftien gewonden gevallen.