Stijlicoon Kate Moss viert 40e verjaardag

Kate Moss, 40 wordt ze vandaag. 25 jaar staat ze aan de top en van stoppen is nog geen sprake. Ze geeft zelden interviews, heeft geen twitteraccount, is een tikkeltje enfant terrible én toch is dit stijlicoon uit Croydon het meest populaire model ter wereld, of misschien wel het populairste model ooit?
AP2003

De weg naar de top

Je zou het haar niet nageven, decennialang standhouden met haar 1,73 meter en ietwat eigenaardige looks. 14 was ze toen ze ontdekt werd op JFK Airport in New York. 25 jaar later heeft ze zowat van elk modeblad ter wereld de cover gesierd. Van girl next door en sexy vamp tot heroin chic, als een kameleon beweegt ze zich door de fashionwereld en houdt ze zichzelf relevant.

Het is een foto van Corinne Day uit 1990 die haar carrière opmerkelijk van start laat gaan: een topless Kate Moss gehuld in slechts een zwart rokje en veren hoofdband. Haar eerste grote job haalt ze binnen bij Calvin Klein, een ondergoedshoot aan de zijde van Mark Wahlberg. Naast de grote topmodellen van weleer, Cindy Crawford, Naomi Campbell en Linda Evangelista, heeft Moss een alternatievere look, die van het antitopmodel.

Maar het is wel Kate Moss die de ene campagne na de andere boekt en het supermodeltijdperk overleeft. Ze wordt het gezicht van tal van high fashion merken als Chanel en Dior, staat voor de lens van grote fotografen als Mario Testino, Juergen Teller, Peter Lindberg, loopt met haar klein gestalte de belangrijkste shows en haalt grote beautydeals binnen met onder andere Rimmel, Dior en Kérastase.

AP1995

Toch was haar carrière niet altijd rozengeur en maneschijn. Kate Moss wordt al snel publiek bezit en voer voor de paparazzi, wanneer ze in 1994 een relatie begint met Johnny Depp. Na hun breuk laat ze zich opnemen voor uitputting en later geeft ze toe dat ze in die periode meer dronken dan nuchter voor de camera stond.

Kate Moss heeft altijd een turbulent liefdesleven gehad. In 2002 krijgt ze haar dochter Lila Grace samen met Jefferson Hack, in 2004 scheiden ze. Tussendoor beleeft ze een turbulente periode met muzikant Pete Doherty, maar nu blijkt Moss rust te vinden bij haar nieuwe man Jamie Hince.

AP2011

Enfant terrible

Met haar zogenaamde heroin chic look wordt ze het rolmodel voor thinspiration en proana, de proanorexiabeweging, en sterkt dit zelf nog aan door uitspraken als “nothing tastes as good as skinny feels”.

Moss wordt gelinkt aan druggebruik tijdens haar relatie met Pete Doherty en het gaat helemaal bergaf wanneer er foto’s opduiken waarop ze cocaïne snuift. Ongetwijfeld de donkerste periode uit haar carrière, waarbij ze ook contracten verloor bij Burberry, Chanel en H&M.

Toch legt het schandaal haar geen windeieren, want in de drie opeenvolgende jaren na het schandaal verdubbelt Moss haar jaarinkomsten en haalt ze haar grootste deals ooit binnen. In 2006, het jaar na het schandaal, krijgt ze tijdens de Britse Fashion Awards de prijs voor model van het jaar. Ook sluiten de grote merken als Versace, Dior en zelf Burberry haar terug in de armen en siert ze hun campagnes. Kate Moss gaat ook zélf ontwerpen in 2007 voor de betaalbare Londense keten Topshop.

AP2006

In 2013 krijgt Moss de Special Recognition Award van The British Fashion Council, een verdienste voor haar volledige carrière. Datzelfde jaar tekent ze nog voor campagnes van Vivienne Westwood, Givenchy en Versace. Haar veertigste verjaardag viert ze met een documentaire "Looking for Kate", een tentoonstelling "Kate Moss: 40 a retrospective" én een Playboycover door fotografen Mert & Marcus.

In april 2014 komt haar nieuwe collectie met Topshop uit én Moss tekende onlangs nog een contract met de Britse Vogue waardoor ze tijdens haar carrière niet alleen 34 keer op hun cover stond, maar ook een job als modejournaliste en styliste op haar cv mag zetten. Op haar veertigste denkt Kate er nog niet aan om de modewereld vaarwel te zeggen.

AP2007

Bekijk de fotogalerij