TreinTramBus: "Drie positieve zaken en één negatief punt"

Reizigersvereniging TreinTramBus (TTB) is positief over het akkoord tussen Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) en de stad Gent om vanaf de zomer zeven dagen op zeven laatavondbussen tot 1 uur te laten rijden. Toch vindt de reizigersvereniging het jammer dat er niet naar de buurgemeenten gereden wordt, waar dat in andere steden met een nachtnet wel het geval is.

"Er zijn drie positieve zaken en één negatief punt", aldus woordvoerder Jan Vanseveren (TTB). "Ten eerste is het positief dat er een garantie is dat de bussen niet alleen in het weekend, maar ook op weekdagen zullen rijden. Twee, men heeft naar ons geluisterd door zowel overdag als 's nachts langs de bekende trajecten te rijden. Voorheen waren de trajecten en lijnnummers 's nachts anders dan overdag, wat verwarring creëerde." Ook is TTB tevreden dat er meer bussen vanop de Korenmarkt vertrekken.

Dat er niet tot in de randgemeenten gereden wordt, zoals Evergem of Merelbeke, vindt TTB een knelpunt. "Het nachtnet van Leuven rijdt bijvoorbeeld tot Aarschot en Diest, wat nog een stuk verder is." TTB vindt het wel logisch dat Gent niet meebetaalt voor het busvervoer tot in de randgemeenten. "Die randgemeenten hadden op de boot moeten worden getrokken", klinkt het.
Vanseveren denkt dat het nieuwe nachtnet aantrekkelijker zal zijn voor reizigers. "Er is een potentieel aanwezig en uit een benchmarkstudie blijkt dat alle West-Europese steden van het formaat van Gent over een nachtnet beschikken."