VS-leger onderzoekt foto's lijkverbrandingen in Irak

Het Amerikaanse leger gaat na in hoeverre acht shockerende foto's op de website TMZ echt zijn. Daarop is te zien hoe Amerikaanse militairen de lichamen van gevangen Iraakse rebellen in brand steken. Volgens TMZ zijn de foto's in 2004 genomen in Fallujah.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft al gezegd dat de scènes op de foto's "niet stroken met wat we van onze militairen verwachten". Het Pentagon onderzoekt momenteel of de foto's echt zijn. "Van de uitslag van dat onderzoek zal afhangen of we een onderzoek naar mogelijke misdaden instellen", zegt een woordvoerder.

De fotoreeks op TMZ toont Amerikaanse militairen die een blijkbaar ontvlambare vloeistof over de lichamen van gedode rebellen uitgieten en die vervolgens in brand steken. Op een van de foto's poseert een Amerikaanse militair naast een verbrand lijk.

Fallujah was het toneel van erg hevige gevechten tussen de Amerikaanse interventiemacht en rebellen.