14 doden bij zware explosie in centrum van Kaboel

In het centrum van Kaboel heeft zich aan het eind van de middag een krachtige explosie voorgedaan, die aan veertien mensen, onder wie buitenlanders, het leven heeft gekost en minstens vier gewonden heeft geëist. Volgens de politie gaat het om een zelfmoordaanslag.

De ontploffing gebeurde in een zone met talrijke ambassades en kantoren van de Afghaanse administratie. Meteen daarna werd er geschoten met automatische wapens.

"Er was een ontploffing bij een Libanees restaurant in de wijk Wazir Akbar Khan, en er werd ook geschoten", zei Sayed Gul Agha Hashemi, een politiechef in Kaboel. "We weten niet wat het doelwit was, maar de zone en de restaurants die zich daar bevinden, worden door buitenlanders bezocht", zei de woordvoerder van de stadspolitie, Hashmat Stanikzai. Later bleek dat het Libanese restaurant inderdaad het doelwit was. De taliban hebben de aanslag opgeëist.

Eén van de slachtoffers is Wabel Abdallah, die sinds 2008 de leiding heeft over het kantoor van het Internationaal Monetair Fonds in Kaboel. "Dit is tragisch nieuws", reageert directeur Christine Lagarde.

Vier burgermedewerkers va de VN-missie in Afghanistan zijn sinds de aanslag vermist. Ze waren mogelijk in de buurt van het restaurant op het moment van de aanslag.