4 procent minder ongelukken met onverzekerde bestuurders

In 2013 zijn, voor het eerst in jaren, minder ongevallen gebeurd met onverzekerde wagens. Het Belgisch Gemeenschappelijk Waarborgfonds (BGWF) ontving immers vier procent minder aangiftes van slachtoffers van ongevallen met niet-verzekerde bestuurders. Dat schrijft De Tijd.

Het BGWF is een fonds dat een schadevergoeding uitbetaalt aan de slachtoffers van een ongeval veroorzaakt door iemand die niet-verzekerd is. Over hoeveel geld het vorig jaar ging, is nog niet bekend. Maar volgens het BGWF werd de voorbij jaren ongeveer 20 miljoen euro per jaar uitgekeerd. In totaal ontving het fonds vorig jaar nog 7.753 aangiftes.

Volgens het fonds is de kentering eindelijk ingezet dankzij het actieplan van staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH), waardoor via camera's met nummerplaatherkenning veel efficiënter gecontroleerd wordt op niet-verzekerde wagens. Het BGWF verstrekt daartoe ook een lijst van vermoedelijk niet-verzekerde wagens aan politie en douane. Daarnaast controleert sinds november 2013 ook de technische keuring of bestuurders over een verzekeringsbewijs beschikken.

Op niet-verzekerd rijden staat een geldboete van 600 tot 6.000 euro en een eventuele gevangenisstraf, gaande van acht dagen tot zes maanden.