"Er zijn betere manieren om homo's te redden van walgelijke abnormaliteit"

De Oegandese president heeft geweigerd om de omstreden anti-homowet te tekenen die in december was goedgekeurd in het parlement. Dat weerhoudt er hem niet van om enkele straffe uitspraken te doen over "die abnormaliteit", bijvoorbeeld: "Vrouwen worden lesbisch door een gebrek aan seks met een man".
AP2010
Kinderen betogen tegen homo's in 2010.

In het Oegandese parlement werd in december met grote meerderheid een strenge anti-homowet goedgekeurd. Zo is het strafbaar om over homoseksualiteit te praten zonder het te veroordelen. Holebi's die de anti-homowet "herhaaldelijk" overtreden, riskeren levenslang. Ook homo's die seks hebben met minderjarigen van hetzelfde geslacht of met mensen die het hiv-virus dragen, riskeren levenslang.

De wet werd goedgekeurd nadat het indieners van het wetsvoorstel de doodstraf uit de wet lieten. Maar toch wil president Museveni de wet niet ondertekenen, zo heeft hij in een brief aan het parlement laten weten. Dat komt wellicht niet doordat hij tegen de idee achter de wet is, zo stellen waarnemers, maar omdat hij vreest dat onder meer de VS en de EU sancties zouden nemen tegen Oeganda door de wet.

Om bij zijn achterban in de verf te zetten hoe "verachtelijk" hij holebi's wel degelijk vindt, schrijft hij in de brief aan het parlement enkele opmerkelijke passages. "Ik denk dat er betere manieren zijn om mensen te redden van hun walgelijke abnormaliteit", zegt hij. "De vraag in dit debat is: wat doen we met abnormale mensen? Vermoorden we hen? Stoppen we hen in de cel? Hoe moeten we het indammen?"

Nee, zo zegt Museveni, hij vreest dat holebi's door deze wet "zullen onderduiken en hun homoseksualiteit blijven promoten". De president schrijft dat het essentieel is om de Oegandese economie te verbeteren, de landbouw te moderniseren en de industrialisatie te versnellen om zo "jonge mensen te redden van dit afschuwelijke gedrag".

Museveni heeft voorts ook een idee over hoe mensen holebi "worden": "Het kan dat westerse maatschappijen een heleboel "abnormalen" hebben gegenereerd, dat komt door losbandige seksuele relaties". Anderen worden homo om mensen te bekeren, schrijft Museveni, en vrouwen worden lesbisch "uit gebrek aan seks met een man".

Holebi in Oeganda, geen pretje

Holebi's krijgen het in Oeganda hard te verduren. Ze worden vaak lastiggevallen op straat en vrouwen zijn soms het slachtoffer van "corrective rape", zoals het genoemd wordt, verkrachtingen "om hen te bekeren".

In 2011 werd David Kato vermoord in zijn huis in de hoofdstad Kampala. Hij was een vooraanstaand activist die zijn nek uitstak voor holebirechten in zijn land.

Die moord gebeurde nadat een populaire krant honderden foto's van vermeende holebi's had afgedrukt, met namen en adressen erbij. "Hang ze op", zo luidde de boodschap daarbij op de voorpagina.

Of om een idee te krijgen over de anti-holebisfeer in Oeganda, bekijk het onderstaande filmpje.