"Middenklasse is geen fiscale boksbal"

De liberale partijen hebben het idee van PS-voorzitter Paul Magnette om huurinkomsten te belasten, meteen afwezen. "De middenklasse is geen fiscale boksbal", zeggen Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten en haar MR-collega Charles Michel in een reactie.

Vanochtend lanceerde PS-topman Paul Magnette in de krant Le Soir het idee om de huurinkomsten te gaan belasten. "Niet met ons", klinkt het meteen bij de liberale partijen Open VLD en MR.

"De middenklasse is geen fiscale boksbal", zeggen Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten (boven) en haar MR-collega (links) Charles Michel in een reactie. Nieuwe belastingen zijn volgens hen "geen goed signaal voor wie werkt, wil werken en gewerkt heeft".

Volgens de liberalen viseert Magnette opnieuw de middenklasse. "Voor wie op pensioen is, zijn huurinkomsten net een aanvulling op dat pensioen en voor wie werkt, is eigendom een extra garantie op het toekomstige pensioen", aldus Rutten en Michel.

Ook voor wie huurt is een belasting op die inkomsten slecht nieuws, zeggen ze, want de huurprijs dreigt zo omhoog te gaan, terwijl het al moeilijk genoeg is om een degelijke thuis te vinden in de grote steden.

Open VLD en de MR verwijten de PS dat die een karikatuur maakt van eigenaars als die praat over "mensen met 96 appartementen". Een echte fiscale hervorming moet volgens de twee liberale partijen net de fiscale druk op de middenklasse verkleinen in plaats van te vergroten.