"Niet normaal dat wie 96 flats heeft, enkel onroerende voorheffing betaalt"

PS-voorzitter Paul Magnette wil voortaan de inkomsten uit huur gaan belasten. Dat zegt hij in de krant Le Soir. Eerder had ook minister van Financiën Koen Geens (CD&V) een dergelijk idee geopperd.

"Het is niet normaal dat wie 96 appartementen bezit, enkel onroerende voorheffing betaalt", zegt Magnette in de krant Le Soir. "Ik kan je dat vertellen als burgemeester (van Charleroi): ik zie zulke gevallen." Nu wordt de onroerende voorheffing berekend op basis van het kadastraal inkomen, niet op basis van de huurinkomsten.

Magnette zegt dat hij enkel mikt op "multi-eigenaars", mensen die over heel veel flats of huizen beschikken. Volgens hem slaat het idee niet op de talrijke Belgen die hun spaarcenten in een bescheiden aantal wooneenheden hebben belegd en wil hij een progressieve belasting naargelang het aantal bezittingen. Over welke criteria Magnette wil hanteren, is er nog geen duidelijkheid.

Wel stelt hij voor dat eigenaars die hun huurwoningen opknappen, een deel van de investeringen van de belastingen zouden moeten kunnen aftrekken. 

Eerder had ook minister van Financiën Koen Geens (CD&V) een belasting op de huurinkomsten niet uitgesloten.