"Paus Benedictus XVI ontsloeg 400 priesters na kindermisbruik"

Paus Benedictus XVI, de vorige paus, heeft in twee jaar tijd bijna 400 priesters ontslagen omdat ze kinderen lastiggevallen hadden. Dat zou blijken uit een document dat is opgesteld op basis van gegevens van het Vaticaan waar het persagentschap Associated Press de hand op kon leggen. Volgens een woordvoerder van het Vaticaan heeft AP de statistieken echter verkeerd gelezen.
AP2012

De cijfers gaan over 2011 en 2012. Volgens AP is het de eerste keer dat het Vaticaan cijfers vrijgeeft over het aantal ontslagen. Tot nu werd alleen bekendgemaakt hoeveel klachten voor seksueel misbruik het Vaticaan had ontvangen.

Volgens het Vaticaan gaat het echter om 612 zaken, waarvan het in 418 gevallen ging om aangiften van seksueel misbruik van kinderen, meldt correspondente Hedwig Zeedijk. Dat aantal betreft dus de behandelde klachten, niet het aantal priesters dat uit het ambt gezet is.

Het Vaticaan heeft het document opgesteld om de Heilige Stoel te verdedigen voor een VN-commissie in Genève. Tijdens het pontificaat van Benedictus XVI (2005-2013) waren er wereldwijd onthullingen over seksueel misbruik binnen de katholieke kerk. De paus kreeg toen het verwijt dat hij daar niet streng genoeg tegen optrad.

Aartsbisschop Silvano Tomasi verwees naar de cijfers tijdens een acht uur durende ondervraging door het mensenrechtencomité van de VN. AP kreeg het document vandaag in handen.