"Vlaamse regering vertraagt grote bouwprojecten"

Het beleid van de Vlaamse regering vertraagt de procedures voor de goedkeuring van grote bouwwerven in plaats van ze te versnellen. Dat zegt Vlaams Parlementslid Hermes Sanctorum (Groen).

Het plan van de Vlaamse meerderheidspartijen CD&V, N-VA en SP.A om een aantal vergevorderde bouwprojecten voorlopig al goed te keuren in afwachting van nieuwe openbare onderzoeken, is op een "njet" gestuit van de Raad van State. Dat is al de derde keer. 

Daardoor staan die projecten nu opnieuw op de helling, zegt Hermes Sanctorum (links), die spreekt over slecht beleid. Hij merkt op dat in het verleden die bouwprojecten ook al zijn vastgelopen op kritiek van de Raad van State en de Europese Commissie omdat de burgers te weinig inspraak kregen. 

De Vlaamse overheid probeert al jaren om de goedkeuring van dat soort grote bouwplannen te versnellen, maar dat stuit dan op bezwaren van de Raad van State en dus eerder tot vertraging, nog meer uitstel en rechtsonzekerheid, aldus Sanctorum.

Het gaat om tientallen plannen voor openbare werken, onder meer om het Stevinproject voor een hoogspanningslijn voor windmolens aan de kust, de nieuwe Antwerpse wijk "Nieuw Zurenborg", af- en opritten van de E40 in Jabbeke net als de spoorontsluiting van de haven van Antwerpen.

BELGA/VERGULT