Agoria tevreden met stopzetting subsidies zonnepanelen

Agoria is tevreden over de stopzetting van de subsidies voor zonnepanelen. De federatie van de technologiebedrijven zegt dat de gezinnen nog steeds van een subsidie genieten in de vorm van gratis toegang tot het elektriciteitsnet, omdat ze geen netvergoeding betalen. Daarom pleit de technologiekoepel ervoor om innovatie te subsidiëren, met name energieopslag en -beheer.

Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) kondigde de volledige stopzetting van de subsidiëring aan vanaf 1 februari omdat de panelen voldoende rendabel zijn zonder subsidies.

Een goede zaak meent Agoria. "De kostprijs van de subsidies was intussen al opgelopen tot 626 miljoen euro op jaarbasis", klinkt het in een persbericht. Voor de technologiefederatie is het logisch dat goedkopere zonne-energie leidt tot lagere subsidies. "Dit leidt ook tot een lagere energieprijs voor de andere gezinnen en bedrijven die de uiteindelijke subsidiefactuur betalen."

Maar het is niet volledig juist dat alle subsidies wegvallen, vindt de federatie. "Prosumers, gezinnen die energie produceren en verbruiken, blijven evenwel nog genieten van subsidies onder de vorm van gratis nettoegang." Dat komt neer op een "gratis stockage/batterij", klinkt het, met "als bijwerking dat de verbruikers niet verplicht zullen zijn te zoeken naar oplossingen om zelf te investeren in opslag van energie of in technologie voor het verschuiven van hun energievraag".

Dit komt de innovatie in die materies niet ten goede. "Agoria vraagt dat Vlaanderen het subsidiebeleid aanpast en prosumers uitrust met slimme meters en een subsidiebeleid uittekent dat innovatie in energieopslag en -beheer niet discrimineert."