Al meer dan 200 klachten bij "kliklijn" over vuilnismannen

Bij de stad Antwerpen zijn al meer dan 200 meldingen binnengekomen over vuilnismannen die een nieuwjaarsfooi komen vragen. De stad had bewoners opgeroepen om dat te melden. Opvallend is dat er ook klachten zijn van vuilnismannen.
BELGA

Het is een oude traditie dat stadspersoneel en postbodes in de nieuwjaarsperiode aanbellen om een fooi te vragen. Maar het ophalen van vuilnis is intussen op veel plaatsen geprivatiseerd, waardoor de traditie in veel steden teloorgegaan is. Antwerpen kneep tot voor kort een oogje dicht, maar daar is dit jaar verandering in gekomen.

Schepen van Stadsreiniging Philip Heylen (CD&V) heeft daarom bewoners opgeroepen om het te melden bij de ombudsvrouw, als ze zien dat vuilnismannen om hun nieuwjaarsfooi komen vragen. Het stadsbestuur spreekt tegen dat het om een kliklijn gaat.

Goed halfweg de maand januari blijkt dat al meer dan 200 klachten zijn binnengekomen bij de stad over de vuilnismannen. Dat zijn er vijf keer meer dan vorig jaar. Heel wat klachten komen van mensen die het niet fijn vinden dat ze lastiggevallen worden, zegt schepen Heylen.

Maar opvallend is dat er ook klachten zijn van vuilnismannen zelf. "Het gaan om mensen die melden dat hun collega's een ronde doen in een bepaalde wijk in naam van de vuilnismannen, terwijl zij daar niets van zien", zegt Heylen.

"We gaan dit jaar geen sancties treffen", zegt Heylen. Hij benadrukt dat hij alles in kaart wil brengen, en dan samen met de diensten zoeken naar een oplossing voor volgend jaar.