Antwerpen, Gent of Brussel: uw favoriete duurzame stad?

Milieuorganisatie WWF heeft de internationale wedstrijd "We Love Cities" gelanceerd. Ze roepen mensen overal ter wereld op om steun te geven aan steden die inspanningen leveren om de klimaatverandering in te perken. In België zijn Antwerpen, Gent en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in de running voor de publieksprijs.
Met de "Ideeënboom" was Brussel vorig jaar kandidaat als "Groene hoofdstad van Europa".

"We Love Cities" wordt georganiseerd in het kader van de "Earth Hour City Challenge", die de steden wereldwijd wil mobiliseren in de strijd tegen de klimaatverandering. Dit jaar doen daaraan 163 steden uit 14 landen mee. De titel "Wereld hoofdstad Earth Hour City Challenge" wordt toegekend door een professionele jury. Vorig jaar kwam Vancouver als winnaar uit de bus.

Via de website www.welovecities.org, die open is tot eind maart 2014, kunnen ook inwoners dit jaar stemmen voor 34 genomineerde steden. Ze kunnen foto's en video's delen over wat ze het meest appreciëren in de steden en bovendien suggesties doen om hun duurzame karakter nog te verbeteren.

"Steden zijn verantwoordelijk voor ongeveer 70 procent van de CO2-emissies die gelinkt zijn aan de productie van energie in de wereld", aldus WWF. "Het is dus cruciaal dat steden in actie schieten om de impact van de klimaatverandering op de biodiversiteit en de ecosystemen, waarvan we allen afhangen, te beperken."

Zes Belgische kandidaten doen dit jaar mee aan de Earth Hour City Challenge: Antwerpen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Gent, Mechelen, Moeskroen en Namen. De finalisten die meedingen naar de internationale prijs zijn Antwerpen, Gent en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De publieksprijs wordt op 27 maart uitgereikt, de winnaar van de "Earth Hour City Challenge" wordt op 29 maart bekendgemaakt.