Bosbranden Australië eisen dodelijk slachtoffer

De aanhoudende bosbranden in het zuidoosten van Australië hebben een dodelijk slachtoffer geëist. Duizenden mensen hebben hun huis moeten verlaten. Wetenschappers waarschuwen voor de gezondheid van mensen honderden kilometers verder.
AP2014

In de deelstaat Victoria woeden volgens berichten in Australische media zeventig bosbranden. De meeste daarvan zijn door blikseminslagen veroorzaakt. Meer dan de helft zijn niet onder controle.

Volgens de Sydney Morning Herald (SMH) zijn twaalf branden aangestoken. Bij de brandweer vernam de krant ook dat de bosbranden zo hevig zijn dat zij "hun eigen weer hebben gecreëerd", onder andere door bliksem te veroorzaken.

De hevigste branden worden uit een gebied op 250 kilometer ten westen van Melbourne gemeld. Daar is in een woning een dodelijk slachtoffer gevonden, zegt de brandweer. Zowat 21.000 hectare is in de as gelegd.

Op gezag van Martine Dennekamp van het Departement voor Epidemiologie en Preventieve Geneeskunde van de Monash Universiteit in Victoria meldde de omroep ABC dat de bosbranden mensen honderden kilometers verder kunnen schaden. De rook kan over grote gebieden hangen, waaronder grote steden, en kan invloed hebben op miljoenen mensen, vooral als die reeds kwalen aan het hart of de longen hadden.

Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat extreme gevallen van luchtvervuiling, zoals bosbranden, tot een toenemend aantal sterftegevallen en ziekenhuisopnames wegens longaandoeningen leiden, zegt ABC.