Britse regering wil minimumloon verhogen

George Osborne, de Britse minister van Financiën, heeft een oproep gelanceerd om het minimumloon te verhogen. Volgens hem moet dat opgetrokken worden van 6,31 pond per uur naar 7 pond (zo'n 8,4 euro), om de armere Britten de kans te geven mee te genieten van het economisch herstel.

"Wanneer ik de Britse economie bekijk, stel ik vast dat die in volle expansie is. Er worden banen gecreëerd (...) en ik denk dat het Verenigd Koninkrijk zich kan permitteren om het minimumloon op te trekken boven de inflatie", aldus de minister. Hij wees erop dat het op die manier voor iedereen loont om te werken.

Osborne werd bijgetreden door premier David Cameron. "Rekening houdend met de moeilijke beslissingen die we hebben genomen om de economie er weer bovenop te helpen, menen we dat we het ons nu kunnen permitteren om het minimumloon te verhogen."

In februari zou een onafhankelijke commissie de impact van het hogere minimumloon moeten berekenen. Vakbondskoepel TUC reageerde alvast tevreden op de aankondiging, maar riep de Britse regering tegelijk op om ambitieuzer te zijn over de lonen in het algemeen.

De Conservatieven trachten hiermee stemmen onder de armere lagen van de Britse bevolking te winnen. Labour-leider Ed Milliband houdt vandaag een toespraak over de economie, maar die dreigt nu overschaduwd te worden door de aankondiging over het minimumloon. Feit is dat de prijzen in het Verenigd Koninkrijk sinds 2008 sterker zijn gestegen dan de lonen.