Draag je steentje bij en koop een stukje schilderij

In een poging het nodige geld bijeen te krijgen om een schilderij uit 1910 te restaureren, lanceert het Museum over industrie, arbeid en textiel (MIAT) in Gent een opmerkelijk actie: via crowdfunding kunnen kunstfanaten symbolisch een stukje van het doek kopen. Het gaat om een reclameschilderij van de hand van Joseph Cornelis dat de komst van de wereldtentoonstelling van 1913 moest inluiden.

Het schilderij van Cornelis is 4 meter hoog en 8 meter breed. Het werd een eerste keer gerestaureerd in 2002 en 2003. Sindsdien hangt het permanent tentoongesteld in het MIAT. Na ruim tien jaar dringt een tweede restauratie zich op. Om het nodige geld bijeen te krijgen, lanceert het museum daarom een inzameling via crowdfunding.

Wie wil kan symbolisch een stukje van het schilderij kopen. Dat kan al vanaf 10 euro. Bedoeling is op die manier 3.000 euro te verzamelen. Dat bedrag moet volstaan om de restauratie uit te voeren.

Het doek werd in 1910 geschilderd en hing een jaar later al in het toenmalige Zuidstation in Gent. Het moest de inwoners van de stad warm maken voor de wereldtentoonstelling van 1913. Op het schilderij staan allegorische figuren zoals de Maagd van Gent afgebeeld, maar ook leeuwen, vlaggen en een panoramisch overzicht van de toekomstige expoterreinen. Na de wereldtentoonstelling is het jarenlang opgerold bewaard, waardoor het beschadigd is geraakt.

Een bijdrage leveren kan via deze link. Wie de voortgang van de verkoop wil volgen, kan hier terecht.