Explosie schrikt demonstranten in Bangkok op

In Bangkok zijn antiregeringsdemonstranten opgeschrikt door een explosie tijdens een betoging. Volgens de politie werd een springtuig naar de betogers gegooid, maar het is niet duidelijk wie dat gedaan heeft. 28 personen zijn gewond geraakt, maar niemand is er ernstig aan toe.
AP2014

Het incident gebeurde toen de demonstranten dicht bij de Chulalongkorn universiteit stonden. De leider van de protestmars, oppositieleider Suthep Thaugsuban (foto boven), bleef ongedeerd. "Suthep stond 30 meter verder van de plaats waar indringers het explosief hebben gegooid", zegt een woordvoerder van de protestbeweging.

28 anderen zijn wel gewond geraakt en moesten voor verzorging naar het ziekenhuis, maar niemand is in levensgevaar.

Wie het explosief heeft gegooid, is niet duidelijk. De politie, noch de demonstranten hebben gezien wie het gedaan heeft. Tot nu heeft ook niemand de aanslag opgeëist.

Sinds november vorig jaar zijn er bijna dagelijks protesten in de straten van Bangkok tegen de regering. De oppositiepartijen mobiliseren massaal veel mensen om het ontslag af te dwingen van premier Yingluck Shinawatra (kleine foto). Volgens de oppositie is ze niet meer dan een handpop van haar broer, de vroegere president Thaksin Shinawatra. Het leger heeft hem afgezet na beschuldigingen van corruptie en fraude bij de verkiezingen. Ook zijn zus wordt nu beschuldigd van belangenvermenging door haar hervorming van het rijstbeleid.

Begin deze week was er een voorlopig hoogtepunt in de protesten toen de demonstranten verschillende kruispunten en straten van Bangkok hebben bezet zodat enkele ministeries noodgedwongen de deuren moesten sluiten. De regering laat zich echter niet van de wijs brengen en heeft beslist dat de verkiezingen sowieso doorgaan op 2 februari, ondanks protest en een boycot van de verkiezingen door de oppositie.

Minister van Buitenlandse Zaken Surapong Tovichakchaikul zegt dat het "tijd is om orde op zaken te stellen" en "Bangkok terug in handen te nemen". In eerste instantie hoopt Surapong de demonstranten te kunnen overtuigen om hun blokkades aan de ministeries op te heffen. Hij specificeerde niet wat er zou gebeuren als de demonstranten niet op de beleefde vraag zouden ingaan.