Groot-Brittannië opnieuw in de ban van vermist kind

Het houdt de hele Britse pers bezig, een groot deel van Edinburgh en tientallen Schotse agenten, speurhonden, de kustwacht en helikopterpiloten. Maar met ieder uur dat verstrijkt, neemt de hoop af dat de driejarige Mikaeel Kunar ongedeerd gevonden wordt.

Woensdagavond rond negen uur stopte Rosdeep Kular (33) haar jongste zoontje (het gezin heeft vijf kinderen) in bed. Toen ze hem de volgende ochtend om kwart over zeven wakker wilde maken, was zijn bed leeg. Gewoonlijk deelt Mikaeel zijn kamer met zijn tweelingzusje, maar zij sliep die nacht elders. De schoenen en jas van het jongetje (een beige winterjas met capuchon, zoals iedere buurtbewoners inmiddels weet) waren ook verdwenen.

De politie is niet zeker of Mikaeel uit vrije wil verdween, maar niets wijst op een inbraak of ontvoering. Anderzijds is het een raadsel hoe een kind van nog geen meter lang, de gesloten hoofdingang van het flatgebouw in Ferry Gait Crescent, in het noorden van de Schotse hoofdstad, geopend kan hebben.

Kort nadat Kular (het gezin is Aziatisch Brits) alarm sloeg, begon de politie aan een eerste zoektocht. Agenten belden aan bij voordeuren in de buurt. Brandweerpersoneel zocht in nabijgelegen tuinen en parken, bijgestaan door vrijwilligers van het Britse Rode Kruis. De kustwacht zette helikopters in. Politie deed een oproep aan buren hun tuinschuren en garages na te kijken in de hoop dat Mikaeel daar onderdak gezocht had.

Bijna alle kinderen die in Groot-Brittannië verdwijnen worden binnen uren teruggevonden. Voor Schotse agenten was het de zaak om nog voor donker gisteravond tenminste een spoor te vinden. Een hulplijn werd geactiveerd die, tegen de tijd dat de temperatuur in Edinburgh tot 3 graden gedaald was, al honderd telefoontjes gehad had.

"Iedereen wil meezoeken"

Vanochtend meldden honderden burgers zich, op verzoek van de politie, in een plaatselijk buurtcentrum. De vrijwilligers werden onderverdeeld in groepen met speciale begeleiders, "om ieder stuk grond systematisch en grondig uit te kammen".

Een nieuwe foto van Mikaeel werd gepubliceerd. De politie hield weer een persconferentie en de organisatie Missing People maakte plannen om het gezicht van de driejarige op grote schermen op stations en andere openbare plekken te laten zien. Een bestuurder zei de ochtend van de verdwijning, rond 8.30 uur, een jongetje naar een kruispunt te hebben zien rennen. Alleen. Maar beelden van gesloten circuit camera’s waren te vaag om het kind te kunnen identificeren.

De ouders van Mikaeel, die apart leven, en de rest van de familie, "is enorm behulpzaam", zegt de politie. "Ze zijn erg van streek, maar helpen ons met al onze verzoeken om informatie". Niemand is gearresteerd of in staat van beschuldiging gesteld. Ook de gemeenschapsgeest is geweldig, zeggen agenten en buurtbewoners. "Iedereen wil meezoeken", zegt een buurvrouw, "want dit is de ergste nachtmerrie van iedere ouder". Maar Mikaeel is nog steeds zoek.