Italiaanse politicus verft zich zwart tijdens anti-immigratiediscours

In Italië heeft de extreemrechtse partij Lega Nord opnieuw ophef veroorzaakt met enkele racistische uitspraken in het parlement. Zo schminkte Lega Nord-parlementslid Gianluca Buonanno zich enigszins zwart om aan te klagen dat migranten te veel "genereuze voordelen" zouden krijgen. Ook de minister van Integratie Cecile Kyenge, zelf zwart, kreeg opnieuw de wind van voren.

Gianluca Buonanno sprak woensdagavond het parlement toe, op een manier die op zijn zachtst gezegd ongewoon kan worden genoemd. Tijdens zijn tussenkomst haalde hij een schminkdoos boven en begon hij zijn gezicht enigszins zwart te schminken.

"Misschien moeten we in dit land allemaal wat donkerder zijn om iets te krijgen", voegde hij eraan toe. Buonanno zette zich op die manier af tegen wat hij de "liefdadigheid" van de regering noemde ten opzichte van migranten.

De Lega Nord-politicus vroeg zich af waarom "nieuwkomers" en niet-EU-burgers uitkeringen krijgen "zonder ooit een dag in hun leven gewerkt te hebben". Hij haalde daarbij uit naar minister van Integratie Cecile Kyenge (kleine foto) en noemde haar beleid "omgekeerd racisme".

"Laten we allemaal wat make-up opdoen en onszelf donkerder maken, zodat we allen zwart geverfd rond kunnen lopen en zeggen dat we dezelfde voordelen willen die niet-EU-burgers krijgen", zei Buonanno, terwijl hij zijn gezicht schminkte. "En dan zullen we zien of Italië even goed is voor de Italianen als voor de buitenlanders."

Orang-oetan

Het is niet de eerste keer dat Lega Nord in het openbaar zijn pijlen richt op Kyenge, de eerste zwarte minister in een Italiaanse regering, en daarbij de grenzen van het racisme opzoekt of er duidelijk overgaat. Vorig jaar zette Lega Nord-lid Roberto Calderoli het land in rep en roer door de minister met een orang-oetan te vergelijken.

Afgelopen week begon La Padania, de krant van Lega Nord, met het publiceren van de volledige agenda van de minister. De krant verdedigde zich door te zeggen dat de informatie sowieso publiek was, maar volgens de partij van Kyenge kan het geen toeval zijn dat een racistische partij de agenda van een zwarte minister publiceert.