Man uit Ohio snakt 25 minuten naar adem tijdens executie

In Ohio heeft een executie van een ter dood veroordeelde man 25 minuten geduurd, dat is veel langer dan normaal. Hij had een nieuwe cocktail van medicijnen gekregen die nog nooit was toegediend in de VS. De man zat minutenlang te snakken naar adem en maakte zwaar snurkende geluiden.

De executie is de langste executie in Ohio sinds de staat executies heeft heringevoerd in 1999. Het duurde zo'n 25 minuten voor de drugs effect hadden en de man in een dodelijke coma brachten. Vlak na het toedienen van de drugs lag de man geparalyseerd op het bed, enkele minuten later begon de man zwaar te snakken naar adem, hij maakte daarbij volgens getuigen luid snurkende geluiden. In totaal duurde de executie 25 minuten.

De familie van de man is geschokt en zegt de staat Ohio te zullen aanklagen voor wat is gebeurd. Zij hebben de executie live gevolgd. "Alle burgers hebben het recht om te verwachten dat ze niet behandeld of gestraft zullen worden op een wrede en ongewone manier", zegt een advocaat van de familie. "De gebeurtenissen van vandaag hebben dit grondwettelijke recht geschonden."

De advocaat van de ter dood veroordeelde man (kleine foto) zei tegen de pers dat de man "een mislukt, uiterst pijnlijk experiment" heeft moeten ondergaan. "De mensen van Ohio moeten verontwaardigd zijn over wat er vandaag is gebeurd in hun naam." Hij vraagt de gouverneur van Ohio om tijdelijk geen executies meer te laten uitvoeren.

De oorzaak van de langdurige executie ligt allicht bij de gebruikte cocktail van medicijnen: een kalmeringsmiddel en een pijnstiller. De producent van de medicijnen die vroeger toegediend werden, wilde niet langer dat de medicijnen gebruikt werden bij executies. Dus is er een nieuwe cocktail samengesteld, maar deze was nog nooit eerder toegediend.

De man werd ter dood veroordeeld voor de verkrachting en dodelijke steekpartij van een zwangere vrouw die pas getrouwd was.