Multinational Sodexo wil psychiatrisch centrum beheren

Er zijn nog twee kandidaten voor de uitbating van een nieuw psychiatrisch centrum voor geïnterneerden in Gent. Het gaat om de vzw Broeders van Liefde en de Franse multinational Sodexo.

Over drie maanden zal zal het nieuwe centrum in Gent klaar zijn. Dan kunnen daar de eerste geïnterneerden worden opgevangen. Het gaat om mensen met psychiatrische problemen die misdrijven hebben gepleegd.

Voor de uitbating zijn er nog twee kandidaten over: het gaat om een vzw rond de Broeders van Liefde en een consortium tussen een lokale vzw en de Franse groep Sodexo. Die is bekend van de dienstencheques en van catering.

Sodexo baat in Nederland al twee dergelijke centra uit, maar bij ons doet dat bij sommigen de wenkbrauwen fronsen, onder meer bij Henri Heimans van de Commissie voor de Bescherming van de Maatschappij. Hij is de man die voor Justitie moet beslissen wie er binnenkort in het centrum moet worden opgenomen.

Het is "geen gevangenis met een beetje zorg", maar wel een echte psychiatrische kliniek die beveiligd is, aldus Heimans.. Zo zou ook de beveiliging worden uitbesteed aan de privésector. Onder meer het bedrijf Securitas zou al mensen aanwerven. Het bedrijf ontkent dat echter.

Hoe dan ook waarschuwt Henri Heiman dat therapie en behandeling de prioriteiten moeten zijn van het nieuwe centrum. Zo niet zou ons land opnieuw veroordeeld kunnen worden door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat al eerder kritiek had op de manier waarop geïnterneerden in ons land opgevangen worden.