Nederland gaat gaswinning "gericht verminderen"

De Nederlandse regering heeft beslist om de gaswinning in de provincie Groningen de volgende drie jaar gericht te verminderen. Er komen ook compensaties voor de schade die de gaswinning in de provincie heeft aangericht.
CC-BY-SA 3.0 - Wutsje

Eerder had premier Mark Rutte (VVD) begrip geuit voor het ongenoegen van de inwoners van Groningen over de aardgaswinning. Vanmiddag heeft de regering het besluit dan bekendgemaakt om de gaswinning de volgende drie jaar geleidelijk te verminderen. 

Zo zou er volgend jaar slechts 42,5 miljard kubieke meter gas worden bovengehaald. In 2015 zou dat nog slechts 40 miljard m3 zijn. Vorig jaar werd volgens de Nederlandse publieke omroep 54 miljard m3 aardgas geproduceerd in Groningen.

Tegelijk zou de Nederlandse regering voor 1,2 miljard euro investeren in Groningen, de provincie waar de meeste gasexploitatie plaatsvindt. Dat geld zal gebruikt worden voor het versterken van gebouwen, huizen en om de leefbaarheid te verbeteren. Er komen ook investeringen in de lokale economie in Groningen.

Het aardgasveld Slochteren in Groningen werd in 1959 ontdekt. Sindsdien wordt er aardgas gewonnen door een joint venture tussen Shell en ExxonMobil. Het gasveld zou nog 50 jaar in gebruik kunnen zijn. Jaarlijks verdient de Nederlandse overheid 12 miljard euro aan het gas.

Tot daar het goede nieuws. Het verdwijnen van aardgas leidt echter ook tot instabiliteit van de ondergrond. Zo zijn er de laatste jaren steeds meer kleine aardbevingen in Groningen. Kleine verzakkingen leiden tot barsten en scheuren in huizen en andere infrastructuur. Daarom willen veel inwoners van Groningen af van de aardgaswinning, ook al omdat die niet veel werkgelegenheid oplevert en het meeste geld naar de bedrijven en de centrale overheid gaat.