Obama stuurt de werking van de NSA bij

De Amerikaanse president Barack Obama legt de NSA (National Security Agency) enkele beperkingen op. Het massaal verzamelen van communicatiegegevens wordt ingeperkt. De gegevens zullen enkel gebruikt worden voor contraspionage, terreurdreigingen of andere nationale veiligheidsbelangen. Obama hoopt met de nieuwe regels het vertrouwen van zijn landgenoten en zijn bondgenoten te herwinnen.

De NSA was in opspraak gekomen na onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over wereldwijde spionage. De dienst verzamelt enorme hoeveelheden informatie over zowel Amerikanen als niet-Amerikanen.

"De hervormingen van vandaag moeten de mensen meer vertrouwen geven dat hun rechten beschermd worden terwijl de spionage- en politiediensten toch de middelen behouden om ons te beveiligen", zei Obama.

"De essentie is dat mensen wereldwijd - welke nationaliteit ze ook hebben- moeten weten dat de VS geen gewone mensen bespioneert die onze nationale veiligheid niet bedreigen", aldus Obama. "We houden rekening met hun privacyverzuchtingen in ons beleid."

"Kunnen diensten ook niet eenzijdig ontmantelen"

De president heeft ook beloofd dat de communicatie van "bevriende staatshoofden" niet meer afgeluisterd zal worden. "Ik heb mijn veiligheidsteam en de spionagediensten opgedragen om samen te werken met buitenlandse tegenhangers." De president zei ook dat de medewerkers het programma nooit doelbewust gebruikt hebben om de privacy te schenden.

"Toch kunnen we onze diensten ook niet eenzijdig ontmantelen", zei Obama nog. "We weten immers dat andere landen ook onze regering constant in de gaten houden."

Obama gaat bekijken of telecomoperatoren in de toekomst de telefoongegevens kunnen bijhouden, in plaats van de NSA. "De telefoonmaatschappijen hebben wel al laten verstaan dat ze dat niet zien zitten", zegt VRT-journalist Tom Van de Weghe. "Voorlopig blijft het dus de overheid die die gegevens bijhoudt. Die data worden nog altijd verzameld. Obama schuift dus de hete aardappel door naar het Congres dat over het lot van dit hele programma later dit jaar moet beslissen."

Voorlopig verandert er concreet dus weinig. Volgens waarnemers zijn dit dan ook niet de grote hervormingen waar velen op gehoopt hadden.