Parlement Portugal stemt in met verkoop kunstwerken Joan Miró

In Portugal heeft het parlement zoals verwacht het voorstel van de oppositie om een collectie kunstwerken van Joan Miró als "van nationaal belang" te kenmerken, verworpen. Daarmee lijkt niks de eigenlijke verkoop van de tekeningen en schilderijen begin volgende maand nog in de weg te staan. De opbrengst moet het gat in de begroting helpen dichten.

Enkele weken geleden raakte bekend dat de regering van Portugal van plan is een aanzienlijke collectie tekeningen en schilderijen van de Spaanse kunstenaar Joan Miró te verkopen. Dat moet begin februari gebeuren via een veiling bij Christie's in Londen. De geschatte opbrengst van 100 miljoen euro moet het gat in de begroting helpen dichten.

In heel het land is de laatste tijd felle kritiek op de regeringsmaatregel gerezen. De Portugese kunstwereld spreekt van "schande" en "onverantwoordelijkheid". Een landelijke petitie tegen de verkoop heeft inmiddels enkele duizenden handtekeningen opgeleverd.

Kunstkenners noemen de collectie één van de meest interessante van Miró. Onder de werken bevinden zich topstukken zoals "Vrouw met vogel" uit 1968. De Portugese overheid kreeg de collectie 6 jaar geleden in handen toen de bank BPN werd genationaliseerd.

Spoedverzoek

Ook de politiek heeft niet stilgezeten. Oud-minister van Cultuur Gabriela Canavilhas van de socialistische partij diende een spoedverzoek in om de collectie te kenmerken als "van nationaal belang". Vanavond heeft het parlement over het verzoek gestemd. Zoals verwacht is het verworpen. Regeringspartijen PSD en CDS hebben immers een meerderheid in het halfrond.

Niks lijkt de eigenlijke verkoop nu nog in de weg te staan. Als alles volgens plan verloopt, vindt de veiling op 4 en 5 februari plaats.

Joan Miró (°1893) was een Spaanse kunstenaar afkomstig uit Catalonië. Hij wordt aanzien als één van de grootste surrealisten. Hij overleed op Kerstmis 1983.