Slimme contactlens test suikergehalte voor diabetici

Google is een slimme contactlens aan het testen waarmee diabetici hun suikergehalte kunnen meten. In de lens zit een kleine draadloze chip waarin een miniatuur glucosesensor zit. Google wil er nog led-lichtjes aan toevoegen die veranderen van kleur in functie van het suikergehalte.

Een op de negentien mensen in de wereld lijdt aan diabetes. Mensen met diabetes moeten regelmatig het suikergehalte in hun bloed testen om deze onder controle te houden. Ze moeten zich meermaals per dag prikken en een druppel bloed testen op het glucosegehalte.

Maar niet elke patiënt doet dat met de nodige regelmaat omdat het pijnlijk is of niet in het dagritme past. Maar als het suikergehalte niet onder controle wordt gehouden, riskeren de patiënten problemen aan de ogen, de nieren en het hart, op korte maar ook op lange termijn.

Het is al langer bekend dat ook in oogvocht van mensen het suikergehalte te meten is. Maar omdat het moeilijk is tranen te testen, is daar nooit op verder gewerkt. Google is nu dus een soort contactlens aan het ontwikkelen om het suikergehalte te kunnen monitoren. In de lens zit een kleine draadloze chip met een flinterdunne antenne waarin een miniatuur glucosesensor zit. De chip is zo klein dat het lijkt op een kleine glitter in het oog.

De "diabetici-lens" zit nog in een testfase en "er is nog veel werk", zegt Google, maar het bedrijf is zo optimistisch dat het nu al de resultaten bekend maakt in een blogpost. Google wil er nog led-lichtjes aan toevoegen die veranderen van kleur in functie van het suikergehalte. Het bedrijf zoekt ook partners om de lens verder te ontwikkelen en te commercialiseren.