Sociaaldemocraat Sobotka wordt premier in Tsjechië

In Tsjechië heeft president Milos Zeman de sociaaldemocratische leider Bohuslav Sobotka benoemd tot nieuwe premier. Sobotka zal een regering leiden van drie partijen.

De 42-jarige Sobotka had drie maanden geleden nipt de verkiezingen gewonnen, maar had wel de steun nodig van twee centrumpartijen: een christendemocratische en een populistische beweging. Samen hebben die 111 zetels in het parlement dat 200 zetels telt. De lijst met ministers moet nog wel worden samengesteld.

Met Sobotka komt er een einde aan een interim-periode. In juni vorig jaar is de vroegere centrumrechtse coalitie gevallen en sindsdien werd Praag geregeerd door een kabinet van technocraten. 

Sobotka belooft een einde aan de reeks zware besparingen in de uitgaven en de gezondheidssector en wil pensioenen en minimumlonen optrekken. Budgettair mikt hij op een tekort van minder dan 3%; de centrumrechtse voorganger wou het tekort tot nul terugbrengen.

De plannen om de Tsjechische economie opnieuw een duw te geven, zullen worden vergemakkelijkt door de centrale bank die de Tsjechische kroon goedkoop houdt zodat de uitvoer vergemakkelijkt wordt.

De benoeming van Sobotka kan ook de relaties met de rest van de Europese Unie verbeteren. Zo wil de nieuwe premier het Begrotingspact van de EU goedkeuren. Enkel Groot-Brittannië en de vorige Tsjechische regering weigerden dat tot nu toe te doen.