Syrische regime stelt gevangenenruil voor

Het regime van de Syrische president Bashar al-Assad stelt de rebellengroepen in het land voor om gevangenen uit te wisselen. Damascus spreekt ook over een bestand in de noordelijke stad Aleppo.

Het plan werd door de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Muallem voorgelegd tijdens een bezoek aan zijn Russische collega Sergej Lavrov, een van de traditionele bondgenoten van het Assad-regime.

Muallem stelt voor dat beide kampen lijsten met gevangenen die ze hebben gemaakt, bekendmaken en dat er daarna onderhandeld kan worden over een vrijlating van die mensen. 

Daarnaast heeft hij zijn Russische collega Sergej Lavrov ook een voorstel voor een lokaal staakt-het-vuren in de noordelijke stad Aleppo voorgesteld. Als dat een succes wordt, kan het bestand later uitgebreid worden naar andere steden, aldus Muallem. 

Aleppo is de voorbije dagen het strijdtoneel geweest van zware gevechten tussen rebellengroepen onderling. Een coalitie van rebellen heeft daar de extremistische moslimgroep "Islamitische Staat in Irak en de Levant" (ISIL) verdreven.

Opvallend daarbij is dat het regeringsleger van Assad slechts in beperkte mate heeft kunnen profiteren van de strijd tussen rebellen onderling om terrein terug te winnen. Dat heeft militaire analisten verbaasd en laat vermoeden dat de slagkracht van dat regeringsleger al fors verminderd is. Wellicht verklaart dat de voorstellen van vandaag.

Anderzijds wil Assad wellicht ook de druk verhogen op de rebellen met het oog op de komende vredesonderhandelingen in de Zwitserse stad Montreux. De rebellen zijn diep verdeeld of ze daar al dan niet aan willen deelnemen en wellicht probeert Assad hen ook op dat vlak diplomatiek wat uit elkaar te spelen.

AP2013

7 doden door raketvuur in Libanon

Nog vandaag zijn in de Libanese stad Arsal zeker zeven doden gevallen bij een aanval met raketten vanuit Syrië. De Libanese overheid zegt ook dat er 15 gewonden zijn gevallen. 

Volgens lokale bronnen werd de stad geraakt door zeven raketten. Het is niet duidelijk wie die heeft afgeschoten, maar Arsal ligt op de grens tussen Libanon en Syrië en wordt vooral bewoond door soennitische moslims die vijandig staan tegenover het Syrische regime.

In Arsal is ook een groot kamp voor Syrische vluchtelingen gevechten en de regio wordt ook gebruikt voor de bevoorrading van Syrische rebellen vanuit Libanon.