Vier mensensmokkelaars blijven nog zeker maand in cel

De Brugse raadkamer heeft de aanhouding van vier mensensmokkelaars met een maand verlengd. Drie Irakezen en een Syriër werden maandagnacht opgepakt tijdens een grootschalige actie op de parkings langs de E40. Ze beweren zelf het slachtoffer van mensensmokkelaars te zijn.

De snelwegparkings in Jabbeke, Westkerke en Mannekensvere zijn het geliefkoosde werkterrein van mensensmokkelaars. De vluchtelingen zijn meestal afkomstig uit kampen in het noorden van Frankrijk. Op de parkings worden ze op vrachtwagens geplaatst om via Calais het Verenigd Koninkrijk binnen te geraken. Eind juni rolden politie en parket al een grote Koerdische bende op. Het kwam regelmatig tot incidenten tussen de politie en de mensensmokkelaars.

Maandagnacht hielden politie en parket een grote actie tegen mensensmokkel. Op de parkings langs de E40 in Westkerke werden vier verdachten opgepakt. Ze verstopten 22 mensen in een bestelwagen.

De betrokkenen beweren dat ze zelf het slachtoffer zijn van de mensensmokkelaars. "Mijn cliënt is al sinds 2007 in België en vroeg al zes keer asiel aan", zegt Didier Scheldeman. "Zijn dossier bij Vreemdelingenzaken zal ook opgevraagd worden. Het lijkt me heel geloofwaardig dat hij echt naar Engeland wilde vluchten."

De verdediging drong niet aan op de vrijlating van de verdachten. Verder onderzoek zal duidelijk moeten maken of hun verhaal steek houdt.