Zo abnormaal ziet deze winter eruit

Dat we een bizarre winter meemaken -eigenlijk is er van winter gewoon geen sprake, dat had u ook al gemerkt. Nu heeft de ruimtevaartorganisatie NASA twee kaartjes vrijgegeven die dat ook duidelijk tonen.

Op de kaartjes hieronder staan niet de temperaturen afgebeeld, maar wel de verschillen met de vorige winters. Hoe roder, hoe hoger de temperatuur ligt in vergelijking met vorige winters. Hoe blauwer, hoe kouder in vergelijking met de gemiddelde temperatuur.

In Europa zijn de temperaturen een pak hoger dan gemiddeld. Ook de planten en de dieren in onze contreien raken ervan in de war. In de Verenigde Staten en Canada is het beeld net omgekeerd. Daar beleven ze op veel plaatsen een veel strengere winter dan ze de voorbije jaren gewoon zijn.

De kaarten zijn gebaseerd op de gemiddelde temperatuur van de voorbije tien jaar, en de beelden zijn opgemaakt op basis van de laatste weken van 2013 en de eerste van 2014. De NASA benadrukt dat de beelden geen bewijs voor of tegen de klimaatverandering zijn. Het weer en het klimaat zijn twee afzonderlijke processen met een eigen dynamiek.