98 procent stemt voor nieuwe Egyptische grondwet

De nieuwe grondwet in Egypte is met een ruime meerderheid goedgekeurd. Niet minder dan 98,1 procent van de Egyptenaren die hun stem hebben uitgebracht, zou voor de nieuwe grondwet hebben gestemd.
A2014

In juli vorig jaar verdreef het leger onder leiding van de machtige generaal Abdel Fattah al-Sisi president Mursi van de macht. Mursi was de eerste democratisch verkozen president van Egypte sinds de val van zijn voorganger Hosni Moebarak. Als boegbeeld van de Moslimbroederschap werd hij door het leger echter als te islamistisch beschouwd.

Ook de grondwet die onder zijn leiding werd ingevoerd, was volgens het leger te religieus geïnspireerd. De voorbije maanden is die grondwet clausule na clausule aangepast en dan via een referendum voorgelegd aan de bevolking. Daarnet zijn de cijfers binnengekomen. 98,1 procent van de Egyptenaren stemde voor en 1,9 procent was tegen. De opkomst was 38,6 procent.

Volgens correspondente Rena Netjes is dat geen verrassing. "De nee-stemmers hebben het referendum geboycot en zijn dus thuisgebleven", zegt ze. "De score geeft generaal al-Sisi meer legitimiteit, al ligt de opkomst wel aan de lage kant. Minder dan de helft van de bevolking is komen opdagen."